11. aug, 2013

Dubbelstad

Geïnspireerd door Maastricht.

Maastricht is het bestuurscentrum van provincie Limburg en dat leidt vaak tot, in mijn ogen, een hovaardige opstelling. Iedereen die niet in Maastricht is geboren is een boer. Niet daar iets mis mee is, maar het valt wel op. Aan de andere kant is het een gezellige stad en krijg ik nog altijd een beetje kippenvel als ik de stad zie liggen als ik op de A2 de Kruisberg afrijd. Vooral ’s zomers lijken Lyon en Marseille op maar een kleine afstand te liggen. Maastricht heeft klasse en flair.

Dat heeft mij geïnspireerd voor het creëren van de Dubbelstad Hooftricht/Maarneghem. De ene stad, Hooftricht, is het bestuurscentrum van het raino· Zelburgen in het zuiden van Sentaurië. Deze stad wil zich ook graag opwerken als hét centrum van het Zuiden. Er zijn veel musea, er zijn twee theaters en de mensen kleden zich “sjiek en sjoen”. De klassieke muziek, maar ook operette en musical zijn favoriet. In de Triadeperiode (te vergelijken met carnaval die hier ruim vier maanden duurt) wordt vaak de draak gestoken met de buurstad. Deze stad heet Maarneghem (in het Sents Marna) en die heeft een heterogene bevolking: ongeveer 40% quadranen en de rest menselijke inwoners. Maarneghem is een logistiek knooppunt en naar buiten gericht. De stad is erg heuvelachtig, terwijl Hooftricht meer vlak is. Hooftricht heeft een oud centrum met romantische pleinen en Franse allure. Maarneghem is zakelijker en in de voorsteden Burna en Voorburg verrijzen hoge torenflats. De afstand tussen beide steden is maar 10 kilometer. Maarneghem is meer een centrum van kleinkunst en populaire muziek. Sinds twee jaar is Maarneghem ook een mediastad geworden, dankzij de komst van het I.I.S.C. (te vergelijken met het Centrum voor Beeld en Geluid in Hilversum). ’s Zomers kun je fantastisch uitgaan in de wijk Stadshaven van Maarneghem: er zijn twee grote discotheken en veel terrasjes. Vorig jaar heeft Centstat de gemiddelde consumpties onderzocht van Dubbelstad: opmerkelijke conclusie: ondanks dat Marnezen boeren zijn, wordt daar meer wijn en sterke alcoholica gedronken. In Hooftricht is het “pèlske” veruit de meest populaire consumptie “op café”, met een “wuurske”. (hele pittige worst).

Overeenkomst: zowel op de Goudplaats in Hooftricht als op de Zoetmarkt in Maarneghem komt de lokale bevolking iedere dag graag bij elkaar voor de “borrel”.

Status: van beide steden heb ik een plattegrond ontworpen, nog altijd op de traditionele manier en de komende maanden wil ik dit verder uitwerken. Ik vind het een interessant gedachtenexperiment. Uiteraard woon ik in Maarneghem, maar vlakbij de lightrail naar Hooftricht toe, zodat ik daar vaak kom “minse kiéke”. En in tegenstelling tot Maastricht komt er bijna iedere acht minuten een trein langs, dus lekker korte wachttijden.



Maarneghem/Marna

24 Fem 2650

· raino: een deelstaat van mijn land Sentaurië